HTML

Devizahiteles Rendszerváltó Blog

A devizahiteleket el kell törölni...de megállhatunk-e itt? A tünet kezelése az okot nem szünteti meg.

Friss topikok

Címkék

Miért nincs devizahiteles egységfront?

2013.05.03. 14:30 Scorpion82

Az idő, és a magyar keresőképes lakosság tetemes részét elemésztő, devizahitel nevű rákos burjánzás előrehaladtával sokakban felmerül a kérdés: miért nem állnak ki a károsultak egyégesen, amolyan "sztrájk-jelleggel", az érdekeikért?
Fotel-facebook "forradalmárok" teszik fel lépten-nyomon a költői kérdéseket: Miért nem tagadja meg a fizetést egyszerre minden devizahiteles? Hiszen ennyi embert nem lehet kilakoltatni egyszerre... Miért nem megy mindenki tüntetni?
Az okok végtelenül egyszerűek, és sajnos ezért tartunk ott, ahol..mert.a lényeges, fontos dolgok mindig rendkívül egyszerűek, éppen ezért csak konkrét tettekkel lehet változtatni rajtuk. Nincsenek kerülőutak, kiskapuk. 
A gond gyökere az, hogy érintettek nagy részének még mindig van egy alapvető tévképzete: hogy egy olyan jogállamban élünk, ahol igazságszolgáltatás folyik .Ahol az igazságtalanságokat megszüntetik, és szankcionálják, még ha ez olykor időbe telik is.
Ez nincs így. Nincs igazságszolgáltatás, hanem jogszolgáltatás van. Óriási különbség.
Ami jogos, nem feltétlen kell igazságos is legyen. Jelen állás szerint a devizahitel-szerződések jogosak, mert elvileg tartalmaznak mindent, amit az ügyfélnek tudnia kell, az ügyfél pedig ezt aláírásával elismerte. Hiába nem igazságos a szerződés, de jogos, mert az ügyfél aláírta. Legalábbis ez az alap helyzet jelenleg. Aki nem így gondolja, mehet a bíróságra, ahol minden vár rá, csak sétagalopp nem.
Aki pedig bíróságon veszi fel a harcot a bankjával szemben, jelenleg egy professzionális gazdasági-jogi entitással száll szembe, aminek rendelkezésére áll mindaz, ami neki nem: pénz és idő. 
Az emberek ezt tudják, így nem tolonganak a bíróságra. De mivel hisznek a nem létező igazságszolgáltatásban, még mindig ettől várják a megoldást. A sok megalakult adósvédő szervezet is itt keresi a megoldást, és mivel a jogi út bonyolult, és ezerféleképpen értelmezhető, egyből ki is alakult a megosztottság, az egymással szóba sem álló, "egyedül kompetens, jogi, szakmai alapon megoldást kereső" csoportok sokasága.
Perelnek, elemeznek, értelmeznek közben emberek halnak meg, családok mennek tönkre.
Pedig ennek az állapotnak akkor is véget kell vetni, ha a szerződések az utolsó betűig megfelelnek a hatályos törvényeknek.  Az emberek tönkremennek, elvándorolnak, és meghalnak miattuk. Ezt semmiféle jogszabály nem legitimálhatja.
Innentől kezdve pedig értelmetlenné válik a devizahitel-problémát jogi úton megközelíteni. Felesleges időhúzás, az energia elpocsékolása, és a megosztottság, felszalámizás lesz az eredmény.
Csak egyetlen törvény létezik, az élet törvénye, azt pedig a bankok a szerviens hatalommal karöltve durván megszegték. 
Az élet törvénye a létező legegyszerűbb, de legalapvetőbb törvény. Nekünk most csak ezt kell betartatni. Érvünk csak egy kell legyen, de az mellé fel kell sorakozzanak százezrek: Elég volt!
Nem kell ötezer adósvédő szervezet, sőt, egyetlen egy sem kell. Bonyolult jogi csűrés-csavarás mellé nem lehet egységesen tömegeknek felsorakozni. Egyetlen egy jelszó kellett volna mér évekkel ezelőtt, és kell most is: Elég volt! Tüntetni, tiltakozni, gyülekezni kell, nem jogászkodni. Azok mellé kell állni, akik ezt képviselik, mert ők látják reálisan, illúzióktól mentesen a helyzetet. Pénz és hatalom ellen egyedül a tömeg ereje a fegyver.
Akkor meglesz a megoldás. Ahogy Zorbász, a görög mondta: "Csak táncolni kell, uram, a zene majd csak megjön valahonnan.."
De amíg csak botladozunk botladozunk tánc helyett, addig a zenész azoknak húz, akik többet fizetnek. Azok pedig jelenleg nem mi vagyunk.
2013. március 9.-én Kásler Árpád, és a BAÉSZ-RVMP tüntetésén felszólalt Doubravszky György, az akkor újonnan megválasztott pénzügyi jogok biztosa, aki az összegyűlt tömeg előtt csak egy lényegi tanácsot tudott adni: "Ha elég sokan dörömbölnek, akkor kinyílnak az ajtók".
Ez ennyire egyszerű, felesleges, és nagyon kártékony dolog túlbonyolítani. Nem mellesleg létezik a gyülekezési jog, és a szólás szabadsága, amivel lehet élni. Egyelőre legalábbis. Sajnos ezt éppen az "adósvédő" szervezetek" felejtik el leggyakrabban, akik valamiféle rosszul értelmezett elitizmusból egyenesen kampányolnak azok ellen, akik a tömeget akarják a bankokkal szembeállítani. Mert az olyan "alantas".
Mindenki döntse el, mi alantasabb: a végrehajtó elől bujkálni, vagy kiállni bizonyos alapvető emberi jogainkért, amihez jelen korunk Magyarországán egy köztörvényes bűnöző bizony gyakran jobban hozzájut, mint egy bedőlt devizaadós...az elítélt pár év után szabadul a börtönből, de egy végrehajtás életre szól, ha elég nagy a követelés.



Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hitelesrendszervalto.blog.hu/api/trackback/id/tr935252540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása