HTML

Devizahiteles Rendszerváltó Blog

A devizahiteleket el kell törölni...de megállhatunk-e itt? A tünet kezelése az okot nem szünteti meg.

Friss topikok

Címkék

Miért nincs devizahiteles egységfront?

2013.05.03. 14:30 Scorpion82

Az idő, és a magyar keresőképes lakosság tetemes részét elemésztő, devizahitel nevű rákos burjánzás előrehaladtával sokakban felmerül a kérdés: miért nem állnak ki a károsultak egyégesen, amolyan "sztrájk-jelleggel", az érdekeikért?
Fotel-facebook "forradalmárok" teszik fel lépten-nyomon a költői kérdéseket: Miért nem tagadja meg a fizetést egyszerre minden devizahiteles? Hiszen ennyi embert nem lehet kilakoltatni egyszerre... Miért nem megy mindenki tüntetni?
Az okok végtelenül egyszerűek, és sajnos ezért tartunk ott, ahol..mert.a lényeges, fontos dolgok mindig rendkívül egyszerűek, éppen ezért csak konkrét tettekkel lehet változtatni rajtuk. Nincsenek kerülőutak, kiskapuk. 
A gond gyökere az, hogy érintettek nagy részének még mindig van egy alapvető tévképzete: hogy egy olyan jogállamban élünk, ahol igazságszolgáltatás folyik .Ahol az igazságtalanságokat megszüntetik, és szankcionálják, még ha ez olykor időbe telik is.
Ez nincs így. Nincs igazságszolgáltatás, hanem jogszolgáltatás van. Óriási különbség.
Ami jogos, nem feltétlen kell igazságos is legyen. Jelen állás szerint a devizahitel-szerződések jogosak, mert elvileg tartalmaznak mindent, amit az ügyfélnek tudnia kell, az ügyfél pedig ezt aláírásával elismerte. Hiába nem igazságos a szerződés, de jogos, mert az ügyfél aláírta. Legalábbis ez az alap helyzet jelenleg. Aki nem így gondolja, mehet a bíróságra, ahol minden vár rá, csak sétagalopp nem.
Aki pedig bíróságon veszi fel a harcot a bankjával szemben, jelenleg egy professzionális gazdasági-jogi entitással száll szembe, aminek rendelkezésére áll mindaz, ami neki nem: pénz és idő. 
Az emberek ezt tudják, így nem tolonganak a bíróságra. De mivel hisznek a nem létező igazságszolgáltatásban, még mindig ettől várják a megoldást. A sok megalakult adósvédő szervezet is itt keresi a megoldást, és mivel a jogi út bonyolult, és ezerféleképpen értelmezhető, egyből ki is alakult a megosztottság, az egymással szóba sem álló, "egyedül kompetens, jogi, szakmai alapon megoldást kereső" csoportok sokasága.
Perelnek, elemeznek, értelmeznek közben emberek halnak meg, családok mennek tönkre.
Pedig ennek az állapotnak akkor is véget kell vetni, ha a szerződések az utolsó betűig megfelelnek a hatályos törvényeknek.  Az emberek tönkremennek, elvándorolnak, és meghalnak miattuk. Ezt semmiféle jogszabály nem legitimálhatja.
Innentől kezdve pedig értelmetlenné válik a devizahitel-problémát jogi úton megközelíteni. Felesleges időhúzás, az energia elpocsékolása, és a megosztottság, felszalámizás lesz az eredmény.
Csak egyetlen törvény létezik, az élet törvénye, azt pedig a bankok a szerviens hatalommal karöltve durván megszegték. 
Az élet törvénye a létező legegyszerűbb, de legalapvetőbb törvény. Nekünk most csak ezt kell betartatni. Érvünk csak egy kell legyen, de az mellé fel kell sorakozzanak százezrek: Elég volt!
Nem kell ötezer adósvédő szervezet, sőt, egyetlen egy sem kell. Bonyolult jogi csűrés-csavarás mellé nem lehet egységesen tömegeknek felsorakozni. Egyetlen egy jelszó kellett volna mér évekkel ezelőtt, és kell most is: Elég volt! Tüntetni, tiltakozni, gyülekezni kell, nem jogászkodni. Azok mellé kell állni, akik ezt képviselik, mert ők látják reálisan, illúzióktól mentesen a helyzetet. Pénz és hatalom ellen egyedül a tömeg ereje a fegyver.
Akkor meglesz a megoldás. Ahogy Zorbász, a görög mondta: "Csak táncolni kell, uram, a zene majd csak megjön valahonnan.."
De amíg csak botladozunk botladozunk tánc helyett, addig a zenész azoknak húz, akik többet fizetnek. Azok pedig jelenleg nem mi vagyunk.
2013. március 9.-én Kásler Árpád, és a BAÉSZ-RVMP tüntetésén felszólalt Doubravszky György, az akkor újonnan megválasztott pénzügyi jogok biztosa, aki az összegyűlt tömeg előtt csak egy lényegi tanácsot tudott adni: "Ha elég sokan dörömbölnek, akkor kinyílnak az ajtók".
Ez ennyire egyszerű, felesleges, és nagyon kártékony dolog túlbonyolítani. Nem mellesleg létezik a gyülekezési jog, és a szólás szabadsága, amivel lehet élni. Egyelőre legalábbis. Sajnos ezt éppen az "adósvédő" szervezetek" felejtik el leggyakrabban, akik valamiféle rosszul értelmezett elitizmusból egyenesen kampányolnak azok ellen, akik a tömeget akarják a bankokkal szembeállítani. Mert az olyan "alantas".
Mindenki döntse el, mi alantasabb: a végrehajtó elől bujkálni, vagy kiállni bizonyos alapvető emberi jogainkért, amihez jelen korunk Magyarországán egy köztörvényes bűnöző bizony gyakran jobban hozzájut, mint egy bedőlt devizaadós...az elítélt pár év után szabadul a börtönből, de egy végrehajtás életre szól, ha elég nagy a követelés.Szólj hozzá!

A vég törlesztése, avagy út széléről az árokba

2013.04.26. 13:16 Scorpion82

"Senkit nem hagyunk az út szélén" - mondta valaki nemrég a televízióban, nem kevés közpénzből forgatott politikai hirdetésben. Gondolt ezzel azokra a devizában eladósodott állampolgárokra, akiknek a problémáját immár nem lehet többé "nincs ingyen ebéd", és hasonló kiszólásokkal elintézni. Mert egyre többen kíváncsiak rá, miképp lehet, hogy dolgozó, adófizető állampolgárok lévén illegális bevándorlók szintjére süllyednek azért, mert aláírtak egy hitelszerződést. Ami még csak nem is hitelszerződés, bár a legtöbben ezt még nem tudják. A hazai megmondóemberek, és a fősodratú média bölcsen hallgat róla, hogy a külföld röhög rajtunk, amiért deviza alapú jelzáloghiteleket vettünk fel, de más problémák is vannak ezekkel a pénzügyi termékekkel. Ezekről majd később.
Nézzük át, mit várhatunk a jelenlegi politikai keretek között, megválasztott politikusainktól.

Egy mondatban is leírhatnám: Semmit! Itt az árfolyamrögzítés. Öt évig védve van a delikvens az árfolyamváltozástól. De kamatrögzítés nincs. Hopp, bocsánat, ezt nem kértétek, nem is kérdeztétek, az árfolyammal volt a gondotok, hát azt rögzítettük. A kamatról nem volt szó...
Kásler Árpád, és a Banki Adósok Érdekvédelmi Szövetsége tüntetésein személyesen hallottam több árfolyamot rögzített sorstárstól, aki már ugyanannyit, vagy többet fizet, mint árfolyamrögzítés előtt. Mert a bank kamatot emelt, nehogy elbízza magát a felelőtlen, szemtelen adós, hogy legalább pár évig némi lélegzethez jut. Ügyes húzás volt az öltönyösöktől, és sajnos úgy tűnik, sokan be is nyelték az újabb csalit. Árfolyam növekedés helyett a bank a piaci helyzetre hivatkozva szépen él az egyoldalú szerződésmódosítás kikötött jogával, és emeli a kamatot. A fősodratú média egyelőre csak a jen alapú hitelekkel kapcsolatban mert szellőztetni, vagyis hogy a rögzített ügyfelek többet fizetnek, mint azok, akik nem éltek ezzel a lehetőséggel, de bizony a "svájci bicska által megsebzett" honfitársaknak se legyenek illúzióik. A "pénzpiaci helyzet" őket sem kíméli, a bankok ráadásul remekül meg fogják tudni ezután is indokolni a költségnövekedéseket a szorongatott kormány várhatóan egyre bomlottabb intézkedéseivel, mindenkinek megfelelni igyekvő, tűzoltó, vagy éppen tűzgyújtó retorikájával.

Mi van még itt nekünk? Eszközkezelő..ah, remek. Ha az adós megfelel a feltételeknek, vagyis gyakorlatilag nincs jövedelme, ennek ellenére gyereket nevel, nem is egyet, hanem kettőt, és az ingatlan értéke a hitel felvételekor nem érte el az X millió forintot, nem lakoltatják ki. Bérelheti az ingatlant. Hogy miért az ingatlan sok évvel ezelőtti értékéhez kötik a lehetőséget, önmagában is jó kérdés, bár a válasz szerintem egyértelmű. Akinek akkor nem érte el a megadott összeget az ingatlan értéke, nyilván nem tudott nagyobb összegű hitelt felvenni akkor sem. Tehát mos sem tartozik túl sokkal, a banknak nem kell nagyobb összegről lemondania. Annak a maroknyi adósnak, aki megfelel ezeknek a követelményeknek, az Eszközkezelő jelenthet menekvést. Mást nem, de menekvést igen. A hiteltől, és a végrehajtástól. Mástól aligha, hiszen épp azért jogosult az Eszközkezelőre, mert amúgy sem igen képes Maserati-t lízingelni...
Jó hír, hogy amennyire tudom, már nem kötik a belépést két gyerekhez, és pár millióval megemelik az ingatlan értékhatárt is. Tehát nem 2-300 adós menekülhet meg már, hanem akár 4-500 is...örülünk?

Ócsáról csak annyit, hogy a prérire felhúzott 80 darab ingatlanba még a feltételeknek megfelelő 80 családot sem képesek megtalálni. Ócsa mutatja a legjobban, mennyire fásultak már az emberek, hiszen ennyire nyíltan, pofátlanul közpénzt elherdálni teljesen haszontalanul és értelmetlenül talán még Rákosiék sem mertek volna. És nem, nem szakadt le az ég. Se a Parlament plafonja, mikor bárminemű ellenzéki felszólalásra a devizahitelesek érdekében a válasz mindig így végződik: "Azoknak pedig, akik nem élhetnek az árfolyamrögzítéssel, és az Eszközkezelővel, az ócsai lakópark jelenthet megoldást"...

2013 április 21.-én vasárnap sok-sok ezer ember tüntetett a Hősök terén Kásler Árpád, és a BAÉSZ szervezésében. Kevesen voltunk. Mert az emberek kezdik az őrületet, a tébolyt, a hazugságot magától értetődőnek, természetesnek venni. Ami a legrosszabb, maguk az áldozatok is, pedig ők a bőrükön érzik. Meddig még?

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása